Etusivu

Teatterista

Haanpäästä

Käsiohjelma

Arviointeja esityksistä

"…russina, kalivornian herelmä

Lataa tästä Elämän keinot -esityksen pdf-esite.
Teatteri Taula-Matit Elämän keinot -esityksen esite PDF (1M)
Sen avaamiseen tarvitaan ilmainen Acrobat Reader -ohjelma, jonka voit ladata mm. tästä osoitteesta:
http://www.adobe.fi/products/acrobat/arupdate.html.

"Tuo syksyinen jää on kuin viina juopolle..."

Yhteystiedot:
Jarmo Tulonen
Sutelantie 221
48400 Kotka
Puh. 05-221 9505, 040-865 4762
sähköposti:jarmo.tulonen@teatteritaulamatit.fi

PYHÄJOKISEUTU

Lauantai-iltana perinnemaiseman puitteet kohosivat Haapaveden Paraakkiteatterille, jossa Teatteri Taula-Matit-ryhmän näyttelijä Jarmo Tulonen ja muusikko Pekka Stirkkinen tulkitsivat kirjailija Pentti Haanpään juttuja. Elämän keinot - nimiseksi esitykseksi kootut Haanpään tarinat loivat kuulijalle kuvan elämän eri kohtaloista ja vaiheista. Kuunnelman omaisena monologitulkintana Tulonen tempaisi yleisön matkaan kämppätaiteilija Pätsin retkille ja Remu - Eemelin elämään. Tarinoiksi piirtyivät Vehviläisen viinaseikkailut ja värjöttely vaimoa paossa pakkasessa. Tulosen ilmeet ja kokonainen kehonkieli muovautuivat pienillä eleillä roolihahmosta toiseen. Hetkessä maailmanmies Niemen seikkailut muuttuivat heikkoja jäitä uhmaavaksi Päntän äijän kelkkailuksi liukkaalla järvellä. Kylmäksi ei jää kuulijakaan kun kyseessä on kylpyhullu Kemppainen joka tunnetaan saunatarinoiden sankarina. Esitystä täydensi valo - ja äänimiehenä toimineen Stirkkisen tarkka ja huoliteltu tekniikkatyö. Aidot luonnonäänet ja vaihtelevat valot loivat esityksestä elävän. 

19.3.2003 Sirpa Kortet

 

YLÄ -KARJALA

Kuinka loistavaa kieltä! Kuinka mainioita tarinoita osuvasti esitettynä! Tälläisiä ajatuksia kumpuaa mieleen seuratessa näyttelijä Jarmo Tulosen yhdenmiehen teatteria, jossa Pentti Haanpään (1905-1955) juttujen erikoiset hahmot heräävät hetkeksi eloon. Jarmo Tulonen tulkitsee Haanpään tekstejä jäyhän ilmeikkäästi. Hänen pitkäpartainen olemuksensa ja tumma äänensä ovat sopusoinnussa tarinoiden perisuomalaisten jätkähahmojen kanssa. Pekka Stirkkisen ääni- ja valomaailma vie kertomusta omalta osaltaan eteenpäin, huumoria unohtamatta. 

29.3.03 Ylä-Karjala ,Valtimo

 

IISALMEN SANOMAT

Jarmo Tulonen on ottanut Taula-Mateissa tarinankertojan tehtävän. Hän antaa tarinan viipyillä, astuu jätkän saappaisiin, kertoo, revittelee, ui syvällä jätkän maailmassa, siinä todellisuudessa, jota Haanpään aikalaiset ajoin paheksuivat. Taula-Matit esittelee ajattoman Haanpään. Haanpään rehevän kielen, jätkien perimmäisen luonteen, filosifian, jonka mukaan jokainen elää aikansa. Tarina tarvitsee kertojan ja kuuntelijan. Kulttuurikeskuksessa tuo tavoite keskiviikkoiltana toteutui. Haanpään ja Tulosen esitys olivat perinteisiä, vähäeleisiä. Tunnelma viipyi mielessä pitkään. Oli kuin tarinoita pohdiskellessaan olisi voinut oivaltaa vielä jotakin enemmän kuin oli sanottu. Haanpään jutuissa elää salaviisaus ja kohtaloaan viisaudella ohjaileva Suomen kansa. Taula - Matteja seuratessa löysi tuttuutta ja ajatuksen. Jos ymmärtäisin Taula - Matin tarinat perinpohjin, tietäisin myös itsestäni hiukan enemmän. Esityksen laulut pehmensivät tunnelmaa ja niitä olisi toivonut lisääkin tarinoiden väliin. Jostakin syystä Pentti Haanpäässä on ajankohtaisuutta. Taula - Matit liikkuu arvokkaalla asialla. Aika on kypsyttänyt, Haanpään arvo ja merkitys nähdään tuoreesti. Jutuissa on jotain ikuista ja ajatonta, joka kannattaa elävänä säilyttää tajunnan lokeroissa.

Tuula Hortamo 28.3.03 Iisalmen Sanomissa

 

NIVALA LEHTI

Äkikseltään tuntuisi, että väliaikoineen kaksituntinen monologiesitys puuduttaisi kenet tahansa. Teatteri Taula - Mattien esitys Elämän keinot osoitti ennakkoluulot vääriksi. Esitys lepäsi tietysti Pentti Haanpään mestarillisen tekstin varassa, jota näyttelijä Jarmo Tulosen leppoisanmöreä, vähäeleinen tarinankerronta ja Jani Mannisen konstailematon ohjaus tukivat saumattomasti. Valo-ja äänimies Pekka Stirkkisen Radioteatteritausta näkyi esityksessä, joka tavallista enemmän hiveli myös korvaa tuomalla Haanpään maisemasta esiin myös äänet. Haanpään juttujen dramatisoiminen näyttämölle on sen tehneeltä Jarmo Tuloselta ja Teatteri Taula - Mateilta kertakaikkinen kulttuuriteko. Suuren mestarin teksti ei ole yhtään vanhentunut eikä menettänyt pätevyyttään, niin kuin ei hyvä kirjallisuus koskaan. Nuorisoseuralle tullut yleisö poistui esityksestä virkistyneenä. Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan, jos esitys joskus osuu kohdalle.

21.10.2002 NIVALA Seija Krapu

 

KOUVOLAN SANOMAT

Teatteri Taula - Matit esittää harvinaista ja persoonallista teatteria. Kyse on itse asiassa ikivanhasta tarinan kertomisen perinteestä, joka on nykyisen rahastusviihteen ja virtuaalimyllytyksen aikana jo uhanalainen laji taiteen kentällä. Jarmo Tulonen on tarttunut sellaisiin Haanpään teksteihin, jotka luettuina muistuttavat draamaa. Hieno oivallus on se, että hän ei silti ole tehnyt niistä varsinaista näytelmää, vaan hyvinkin pienin näyttelijänkeinoin tarjoilee ne kahden tunnin aikana yleisölle kymmenenä eri kertomuksena. Taula - Matit ovat tehneet viisaan valinnan, tarinat on toteutettu lämpimästi ja taidokkaasti. Tätä tarjontaa olisi Suomessa syytä olla paljon enemmän, jotta meitä eurokandidaatteja ei tukehduksiin asti kiedottaisi ylikansalliseen viihdekelmuun.

17.09.2002 Saara Markkanen Kouvolan Sanomat

 

MATTI ja LIISA

Teatteri Taula - Mattien monologi Elämän keinot oli haanpääläisine hahmoineen syväsukellus menneeseen aikaan. Kerrontatyylisenä varsin niukkoine tehokeinoineen esitys viehätti yleisönä ollutta Portaanpään opiskelijajoukkoa. Jätkäkulttuuri voi tuntua nykynuoresta varsin oudolta, huvittavaltakin. Omat juurensa on silti hyvä tuntea myös tämän kulttuuriperinnön kantilta. Esityksenä monologi edustaa hillittyä draamaa aikansa sankareista. Musiikki ja sopivan säästeliäästi käytetyt äänitehosteet antoivat näyttämötyöskentelyn puhua. Kasvonilmein ja imitointeineen Tulonen sai haanpääläiset tarinat elämään, mutta ei sortunut liioitteluun.

3.4.03 Ulla Tuovinen  MATTI ja LIISA